Een doldwaze middag: Energie in debat

Wat krijg je als je op een conferentie een wetenschapper, een consultant, een ondernemer en een trendwatcher over hetzelfde thema laat presenteren? Dat werd gisteren, bewust of onbewust, getest op de RTL Z Masterclass ‘Energie in Debat’. Het resultaat bleek een doldwaze middag met een schier onmogelijke taak voor de gastheer. Alle reden dus voor een kort chronologisch verslag.

De wetenschapper
Wetenschapper Wim de Ridder, auteur van het boek De Wereld Breekt Open, toonde zich als eerste spreker een ware optimist. Kijkend naar de enorme snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt, voorspelt hij dat in 2020 de productie van elektriciteit groter is dan de vraag naar elektriciteit. Het gevolg: de elektriciteitsprijs komt niet hoger, maar juist lager te liggen. Weg is het energieprobleem.

De consultant
John Kerkhoven, directeur van het consultancy bureau Quintel Intelligence, kon helaas niet in dit optimisme meegaan. Hij liet het publiek draaien aan de knoppen van Quintel’s Energietransitiemodel, maar wat het publiek ook probeerde, het model kwam met uiterst sombere voorspellingen. En zo leken de woorden van Wim de Ridder opeens als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen.

De ondernemer
Ingewijden in de zaal wisten echter dat het pessimisme niet lang stand zou houden. De volgende spreker op het programma was namelijk duurzaam ondernemer en inspirator pur sang, Ruud Koornstra. Zelfs toen zijn Apple om onduidelijke redenen zijn PowerPoint presentatie bleef blokkeren, bracht zijn mix van zelfspot en zelfverheerlijking het optimisme en de vrolijkheid in de zaal weer volledig terug. “Rethink all”, zo klonk het. Een goede quote om de pauze mee in te gaan, zo vond de organisatie.

De trendwatcher
Na de pauze was het dan tenslotte de beurt aan trendwatcher Marcel Bullinga, die wederom een trendbreuk met de voorgaande spreker wist te bewerkstellingen. In plaats van de grotendeels PowerPoint-vrije woorden van Ruud Koornstra, kreeg het publiek ditmaal een stortvloed aan plaatjes, filmpjes en geluidjes over zich heen. “Is de Noordpool in 2025 in of uit?”. Uit, zo bleek.

De gastheer
De middag moest worden afgesloten met een plenaire discussie onder leiding van gastheer Frits Wester. Arme Frits. Hij had ondertussen alle hoop al opgegeven dat het gezelschap tot fatsoenlijke conclusie zou komen en kwam daarom zelf maar met de beste oplossing van de middag: “Mijn zoons lieten thuis altijd alle lampen en apparatuur aanstaan. Nu heb ik afgesproken dat ik de energiebesparing aan ze uitbetaal. Ik heb ze nog nooit zo fanatiek energie zien besparen”.

Mark Meijer - 29 september 2011
mark@energyindeed.com

Mark Meijer MSc.
mark@energyindeed.com