Een 'all-weather' zonnepaneel

“Wij zijn hier zojuist even getuige geweest van een zeldzaam natuurverschijnsel: de zon.” Die woorden klonken op de radio bij NOS Langs de Lijn toen ik afgelopen weekend vanuit Duitsland terug Nederland binnenreed. Het natuurverschijnsel was echter van korte duur geweest, zo maakte de verslaggever duidelijk. De regen kwam inmiddels weer met bakken tegelijk uit de lucht, met staking van de wedstrijd tot gevolg. Welkom terug in de Nederlandse zomer.

Werkelijk zeldzaam is dat natuurverschijnsel natuurlijk niet, maar zo af en toe wens je het toch iets vaker te zien. De zon geeft energie, nodigt uit om erop uit te trekken en zorgt – bij gelukkig een sterk groeiend aantal bezitters van zonnepanelen – voor een lagere energierekening. Maar, zo zou je je kunnen afvragen, is het met dit soort zomers nou wel zo aantrekkelijk om zonnepanelen te hebben? Zijn landen als Spanje en Italië daar nou niet veel geschikter voor?


.
Ja, tot op zekere hoogte wel. Hoe meer zon, hoe meer energie. Maar er zijn meer factoren die een rol spelen. Zo geldt ook dat zonnepanelen bij een hogere temperatuur minder efficiënt worden. Op dat vlak is Nederland dus in het voordeel ten opzichte van de Zuid-Europese landen. Daarnaast geldt dat zonnepanelen ook veel indirect zonlicht kunnen omzetten. Dit zorgt ervoor dat de panelen ook in een volledig bewolkt Nederland nog elektriciteit opwekken.

In lijn hiermee viel Sjef Michels (Avalon Advies) en mij laatst iets op in de opbrengstdata van zonnepanelen. De hoogste pieken in de opbrengstdata werden niet gerealiseerd op volledig onbewolkte dagen, maar juist op bewolkte dagen waarop de zon slechts tijdelijk de ruimte kreeg. Blijkbaar heeft de zon niet alleen gevoelsmatig, maar ook daadwerkelijk meer kracht tussen de wolken door. Zou dat een albedo-effect zijn (weerkaatsing van licht door de wolken) of zou het wat anders zijn?

Hoe het ook zij, de naam ‘zonnepaneel’ is misschien niet helemaal gelukkig gekozen. Als we de panelen echt breed in de Nederlandse markt willen zetten, dan is een ‘lichtpaneel’ wellicht een betere naam. Mijn persoonlijke favoriet zou zoiets zijn als een ‘all-weather’ paneel. Een naam die mogelijk ook internationaal van pas kan komen. Want wist u wat op dit moment de snelst groeiende zonne-energiemarkt van Europa is? Jawel, Engeland. Het moet toch niet gekker worden.

Mark Meijer - 12 augustus 2014
mark@energyindeed.com

Mark Meijer MSc.
mark@energyindeed.com